1 Temmuz 2016 Cuma

Ekmeksiz Yaşarım Ama Emziksiz ASLA


Oğlum daha yeni doğduğunda emziği tutması için çok uğraşmıştım. O çıkardı ben ittim. Emzik vermeden önce  bırakmanın problem olacağını düşünerek kararsızdım ama hiç susmayan oğlum beni mecbur bıraktı. Nitekim sıkı bir emzik bağımlısı oldu. Hatta ona bir isim bile koydu. Biş:-D Emzik yere düşünce tekrar almaya kalkışırsa"hayır ağzına alma oğlum o pis" diyorduk. Ordan çağrışım yaptı sanırım oğlum artık emziğe biş demeye başladı. Böylece bizim evde emziğin adı artık Biş oldu. 1 yaşına kadar reflüden dolayı aşırı derecede kusması ve aralıksız ağlaması vardı. Ayrıca diş çıkardığı için emziği dişlerini kaşımak için kullanıyordu. Yani bu  dönemde emziği geceli gündüzlü kullandı. Dişleri çıktıktan sonra emziği sadece gündüz vermeye çalışıyordum. Çünkü emzik sürekli kayboluyor ve uyku vakti telaşla emzik aramak çok sinir bozucu oluyordu. Emziğin askısı olmasına rağmen askıya da çıkarıp, hiç olmadık yerlere atıyordu çünkü. Yatak odasının çekmecesinden bile bulduğumuz oldu. Artık siz düşünün ne kadar detaylı bir arama gerektiğini. Yatakta duran ve asıl emzik kaybolunca kullandığımız yedek olmak üzere 3 emzik vardı ama birini kaybedip diğerine geçiyordu. Yani her şekilde uyku vakti emzik arama telaşımız oluyordu.  Bunun sonucunda gündüz emziği tamamen kestik. 20 ayı doldurunca artık yavaş yavaş gece de bırakması gerektiğini düşünüyordum. Bir arkadaşım emziğin ucundan azıcık kesmemi ve delik emzikten eski hazzı alamayacağı için kendisi bırakacağını söylemişti. Eğer bırakmazsa belli aralıklarla azar azar kesmemi söyledi. 
         Bundan 1 ay kadar öncesinde oğlum uykuya dalmakta çok zorlanmıştı. Çok uykusu var, gözlerini kapatıyor ama uyuyamıyordu. Aynı gece sık sık uyandı. Sabah emziği dişleriyle deldiğini farkettim. Yeni emzik almak yerine bıraktırmaya karar verdim ve böylece süreç başlamış oldu. Emziğin ucunu azıcık kestim. Bu arada emzik kesik olduğu için temizliğine daha çok dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Her gün kaynamakta fayda var. Oğlum o akşam uykuya dalarken o kadar da zorlanmadı. Belli aralıklarla kısalttım emziği ama hiç bırakacak gibi durmuyordu. Yine uyurken emzik istiyor ve büyük bir iştahla emiyordu. Ta ki emzik bu hale gelene kadar.

Bu defa ısırıp kendisi koparmıştı.  Birkaç gün uyurken yine emzik istedi. Verdim ama artık dudaklarıyla tutacak kadar bile kalmamıştı. Ağlayarak bana geri verdi emziği. Oğlum bak emzik bitmiş dedim. İlk günler eğer çok yorgun değilse uyumakta zorlandı. Bunu fark ettikten sonra onu estra yormaya çalıştım. Çok zor olmadı. Hatta emzikten sonra gece uyanmaları da kesildi. Tabi onu rahatsız edici aşırı sıcak veya bir hastalığı filan yoksa. Şimdi emziği tamamen bıraktı. Bazen elini ağzına alıyor. Parmak emme gibi değil ama. 4 parmağının hepsini birden ağzına alıyor. Ayrıca bu durum uykuda olsaydı tekrar emzik almayı düşünüyordum ama neyse ki gece yapmıyor.  İyice alışkanlık olmadan bıraksın diye elini her ağzına aldığında elini meşgul edecek bir şey veriyorum veya bir oyun başlatıyorum. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayalım. Tüm anne ve bebeklere emzikle vedalaşmada başarılar diliyorum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder