6 Mart 2017 Pazartesi

Beşik Seçimi

Bebeğimi beklerken göz ucuyla yatak bakmaya da başladım. Ne kadar zor olabilir ki? Ben artık tecrübeli bir anneyim. Çok şey denedim. Bu kez ne istediğimi biliyorum. Derken yine bir kısır döngü ve kafa karışıklığının ortasında buldum kendimi. Anne yanı beşik bakarken bambu beşiklere gözüm takıldı. Şık görünümleri çok cazip gelmeye başladı. Sonra hamak beşikler hakkındaki yorumları okuyor buldum kendimi. Yoksa bir tane anne yanı beşik, bir tane de odadan odaya taşınabilen, elektronik sallanan hamak tarzı bir anakucağı mı? Kafa karışıklığından kurtulmak için önce seçenekleri, sonra da olumlu ve olumsuz taraflarını sıralamaya çalıştım. Benim önceliklerim nedir onlara göre karar vereceğim artık. Haydi başlayalım

Anne yanı beşik
En baştan beri istediğim beşik tipi. Daha önce kullananlardan hep olumlu şeyler duydum. Hem annenin rahatı hem de bebeğin huzurlu ve iyi bir uyku geçirmesi için  uygun bir seçim. Bebek özellikle ilk aylarda annenin bir dokunuşuyla bile sakinleşiyor. Önceki çocuklarımda park yatak kullanmıştım yatağımın hemen yanında. Karnı tok, altı temiz, gazı çıkmış da olsa uyumayan bebeğime bir dokunuşum  gerekiyordu. Park yatak ebeveyn yatağından 20 cm kadar yüksekte olduğu için yatarak kolumu uzatamıyordum. Oturup elimi onun göğsüne koymam yetiyordu. Anne yanı beşiği bunun için istiyorum. Oturmama gerek kalmasın. Ben de uyuyayım o da uyusun. Zira gündüz beni bekleyen iki çocuğum daha var. Dinlenmiş olarak uyanmam çok önemli.

Bambu beşik
Şık görünümü çoğu anne için tercih sebebi. Genellikle tam takım olarak satılıyor. Yatağı, kenar korumaları, uyku seti, cibinliği. Tek seferde hepsini halletmiş oluyorsunuz. Cibinlik özellikle çok gerekli bir şey. Ama bu yatağın da dezavantajı küçük olması. En fazla 6-7 ay kullanabilirsiniz. Bebek oturmaya başladıktan sonra yataktan atlayıp düşebilir. Yatağın yüksek olması ve düşme riskinden dolayı vazgeçtim ben.

Hamak beşik
Küçük bir hareketle kolayca sallanmasından dolayı kullananlar çok memnun. Sallamaya alıştırmak bir tercih meselesi. İlk bebeğimi sallamaya alıştırmadım. İkinciyi rahat ederim düşüncesiyle salladım ama onu da bıraktırmak zor oldu. Ev dışında bir yerde uyumadı salıncak aradığı için. Bu yüzden tereddütlerim var. Hafif ve odadan odaya taşınabilen bir beşik. Boyut olarak bambu beşikler gibi küçük. En fazla 6-7 ay kullanabilirsiniz.

Elektronik anakucağı
Bu aslında bir yatak tercihi değil. Gündüz kullanım için. Veya uykusuz gecelerde sizin yerinize sallaması için. Son modellerde telefonla bağlanıp ayarlanabiliyor. Baktın uyumuyor. Hemen telefondan 15 dakika sallamaya ayarla. Bizzat kullanan birisiyle konuşmadım ama forumlarda tam bir kurtarıcı olarak bahsediliyor. Taşıma kapasitesi genellikle 15-18 kg civarı. Fiyatları 200 tl den başlıyor. Bluetooth bağlantılı olanlar için en az 1000 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.

Park yatak
İlk iki çocuğumu park yatakta büyüttüm. Farklı ebatları var. Genellikle iki yaşa kadar kullanıma uygun. Seyahatlerde yanınızda taşıyabilirsiniz. Oda farklı da olsa kendi yatağında olması bebeğin uyumasını kolaylaştırıyor. İki kademeli yükseklik ayarı, yataktan düşecek korkusunu ortadan kaldırıyor. Ancak alçak konumdayken çok aşağıda oluyordu bu yüzden sanki çocuğumu yerde yatırmış gibi hissediyordum. Tabi her markanın yükseklik ayarı farklı. Bizimki çok aşağıda olunca çok kullanamadık. Büyüyen beşik aldık. Şuan hala onu kullanıyoruz.

Bu seçenekler arasından bana en uygun olanı anne yanı beşik gibi gözüküyor.  Bebek bekleyen diğer annelere de yardımcı olmuşumdur umarım. Rahat bir doğum ve sağlıklı bebek dileklerimle...