20 Haziran 2016 Pazartesi

Çocuğum Neden Konuşamıyor?


Çocuğu henüz konuşmaya başlamamış bir çok annenin ortak derdi.. Bebeklerde konuşma ne zaman başlar. Ne zaman endişelenmeye başlamalıyız. Konuşmayı geciktiren etkenler. Çocuğumuzun dil gelişimini desteklemek için neler yapabiliriz? Bu konularda öğrendiklerimi ve tecrübelerimizi aktarmaya çalışacağım.

Kızım doğduğu günden itibaren onunla hep konuştum. Severken dahi kucağıma alıp sevmek yerine karşıma oturtup(veya yatırıp) göz kontağı kurarak sevgimi gösterirdim. Hatta çevremdekiler, kızımın kucak sevmemesine şaşırırdı. Ben sevgimi kucağıma alarak değil, gözlerinin içine bakarak, okşayarak sevgi sözcükleri fısıldayarak gösterdim. Ayrıca ilk aylardan itibaren yaptığım her eylemi kelimelere dökerek, onun dil gelişiminin temelini atmış oluyordum. Bak kızım mutfağa geldik, ışığı açtık, baban geldi gibi. Nitekim ilk kelimesini 8-9 aylıkken söylemişti. Bu ortalama 12-18 ay civarında olur. Ayrıca 2 yaşına kadar televizyon dil gelişiminin yanı sıra zihinsel gelişimini de olumsuz yönde etkilediği için televizyon almadık. Evlenirken eşimle kaliteli zamanımızı çalacağını düşündüğümüz için televizyon almamıştık zaten. Evde televizyon olmadığı için akşamları bütün vaktimizi kızımızla ilgilenerek keyifle geçiyorduk. Hayalimdeki mesleklerden biri de okulöncesi öğretmenliğiydi ve çocuklarla oyun oynamaktan büyük keyif alırdım. Kızımla da tüm gün oyunlar oynayıp şarkılar söyleyerek geçirirdik. Ta ki küçük misafirimiz gelene kadar. Oğlum doğduğunda Elifyağmur 16 aylıktı. Erken doğmuş, emmeyi beceremeyen ve şiddetli reflüsü olan bir bebekti Yusuf. Ondan sonra kızıma yeterince vakit ayıramadım. Uyku nedir bilmeyen ve sürekli ağlayan oğlum bütün enerjimi alıyordu. Ondan sonra biraz daha kolayı tercih etmeye başladım. Kızımla hep birebir ilgilenirken, telefon tablet vs çok nadir izin verirken bu bizim için artık sıradan olmaya başlamıştı. Oğlum 16 aylıkken artık bir televizyonumuz vardı. Öğlen uykusundan sonra parkta en az 2-3 saat geçiririz ama evde olduğumuz zaman televizyon izlemelerine pek  fazla karşı çıkamıyorum. Kızım ve oğlumun dil gelişimini karşılaştıracak olursam oğlum vasat ama kızım çok çok ileri. Kızımda dikkat ettiğim ama oğlumda uygulamayı başaramadığım verimli zaman geçirme. Kızımda şiddetle kaçındığım ve maalesef oğlumda göz yumduğum onları hipnotize eden, düşünmesini engelleyen televizyon ve tablet.

Çocuğunuzun konuşmasının geciktiğini düşünüyorsanız onu desteklemek için birkaç alıştırma

Çevrenizdeki eşyaların isimlerini tanıtabilirsiniz. Bunu sesinizdeki tonlamayla ilgi çekici bir şekilde yapmalısınız. "Aaa bak bebek" vs gibi

Basit kelimeleri söyleyebiliyorsa iki kelimeden oluşan cümleleri sık sık tekrar edin "baba gitti" gibi. Sesimizde tonlama yapmayı unutmuyoruz. Hani çocuk programı yapan sunucular gibi coşkuyla.

İki kelimeyi de öğrendi çocuğumuz. Sıra geldi 3. kelimeye. "Baba işe gitti" Ayrıca bu kelimeleri söylerken ona bir miktar süre tanıyın ve tekrarlamazsa siz yine tekrar edin.

Sohbet edin. Gün içinde yaptıklarınızdan veya yarınki planlarınızdan bahsedin. Küçük sorular sorun. Kısacası konuşmanın ne kadar güzel bir şey olduğunu hissetsin.
Artık 3 kelimeden oluşan cümleler kurabiliyorsa kitap veya dergilerdeki bir fotoğrafı gösterip onu yorumlamasını isteyin. Mesela "bu kız ne yapıyor. Peki bu kim. Sence ne yapmalı"  vs gibi.

Son olarak, rahat olmaya çalışın. Gereksiz endişeniz çocuğunuza da negatif olarak yansıyacaktır. 2 yaşını doldurmuş ama hala basit kelimeleri söylemiyorsa bir uzmana danışmanın zamanı gelmiştir. Zira konuşmamak bebeğinizi hırçınlaştırır. Çok gecikmeden çözüm yoluna gidilmelidir. Mutlu günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder