17 Haziran 2016 Cuma

Kolay İçli Köfte Tarifi

    Malum mübarek ramazandayız. Gün içinde en az 1 saat tempolu yürüyüş yapan biri olarak(ben değil telefonun adımsayarı diyor) akşama kadar bin türlü yemek aklıma geliyor. Dün yine kuzucuklarla oyun hamuruyla oynarken, birden kendimi içli köfte yaparken buldum. Eskiden hayvan figürleri yapan ben, şimdi oyun hamurundan köfte, kurabiye, içli köfte yapıyorum. Olsa da yesem derken içli köfteyi tepside yapmak aklıma geldi. Daha önce bir davette tepside yapıldığını görmüştüm zira. Çocukları öğlen uykusuna yatırıp kolları sıvadım. Yaparken paylaşmak aklıma gelmediği için fotoğraf çekmedim ama iftardan sonra bir dilimi fotoğrafladım. Yapımı oldukça basit olan kolay içli köfte tarifim.

Malzemeler

Hamuru için,
4 bardak ince bulgur
2 bardak irmik
Yarım bardak un
1 yumurta
3 tane haşlanmış patates
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
Tuz, Kara biber, kırmızı biber, kimyon

İç malzemeleri
2 adet soğan
1 çay bardağı sıv yağ
Yarım kg kıyma
1 bardak iri çekilmiş ceviz
Tuz, karabiber, reyhan

Yapılışı:
Daha önceden içli köfte yapmışsanız hamurunu kendi tarifinizi uygulayabilirsiniz ancak bunun biraz daha yumuşak olması gerekiyor. Bu yüzden ben içine haşlanmış patates rendeledim. Öncelikle bulgur ve irmiği bir tepside kaynar suyla ıslatalım. Bulgur biraz yumuşadıktan sonra diğer malzemeleri ekleyip yoğuruyoruz. Yeterince yoğurduktan sonra hamuru iki parçaya böldükendine sonra üzerini örtüp dolapta dinlenmeye bırakıyoruz. Soğanları doğrayıp genişçe bir tavada yağımızla kavurmaya başlıyoruz. (İsterseniz önce kıymayı da kavurabilirsiniz. Ben soğanın kokusu kalmasın diye önce soğanı iyice kavurmayı tercih ediyorum) Ardından kıymayı ve baharatlarını ekliyoruz. İçli köfteye kuru reyhanı çok yakıştırıyorum. Yine sizin tercihiniz. Kıyma da kavrulduktan sonra cevizle de 1-2 dakika kavurup altını kapatıyoruz.
Hamurumuzun yarısını alıp yağlanmış tepsiye elimizle iyice yayıyoruz. Bu işlem esnasında elinizi suyla ıslatırsanız işlem daha kolay olacaktır. Üzerine içimizin tamamını döküyoruz. İkinci katı kapatırken daha dikkatli olmak gerekiyor. Parça parça alıp iki elimizin arasında düzleştirdikten sonra kapatmak daha kolay oluyor. Elimizi ıslatıp tamamen düzelttikten sonra 180 derece fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun

2 yorum:

  1. Şunu da belirtmek isterim fırının alarmını oğlum kapatmış. Bu yüzden biraz kuru olmuştu benimki. Çok kızarmasına gerek yok

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil