25 Temmuz 2016 Pazartesi

Çocuklarda Şiddet Eğilimi

Milletçe zor bir dönemden geçiyoruz. Darbe girişimi şehit haberleri. Tedirgin bir şekilde ve hayretle izliyoruz haberleri. Bu süreçte kızımdaki değişim de beni ayrıca endişelendirmeye başladı. Şiddet görüntülerini göstermemeye çalışsak da bir şekilde görüyor. Haber izlemeden olmaz. Peki ne yapmalıyız onların etkilenmemesi için. Öncelikle yaşananlara dair sorulara verdiğimiz cevaplar baştan savma olmamalı. Çünkü bir sonraki soru, sizin önceki cevabınız üzerinden şekilleniyor. Örneğin daha önce bir kavga gördüğümüzde
"-anne bu adamı neden dövüyor diğeri?
+çünkü ona kızmış..."
Cümlenin devamında başka açıklamalar yapmama rağmen ilk cümlenin kalıcı olduğunu kızım bana göstermişti.  Başka bir zaman bana kızdığı zaman "senin eline yara koyacam beni kızdırdın" diyordu. Böylesi önemli konularda iyi düşünüp kısa ve net cevaplar vermek gerekiyor.

Şiddet içeren yayın izlerken kendi tutumumuz da çok önemli. Odaya girdiğimde eşimin tv izlediğini, kızımın da oturmuş babasını izlediğini gördüm. Çünkü daha önce görmediği veya karşılaşmadığı bir davranış var ve buna karşı nasıl bir tavır takınacağı konusunda en ufak bir fikri yok. Her zaman olduğu gibi aynen "kopyala yapıştır" yapıyor. Baba kızıp bağırırsa, en ufak bir terslikte bağırıp ağlamayı, takdir ve onay sözcükleri kullanırsa birşeyleri zorbalıkla elde etmeye çalışmayı, sakin ama onaylamayan sözleri duyarsa olayları sakince ve konuşarak çözmeyi öğrenir. Bunu aslında çoğu anne bilir ama uygulamak zordur. Mutsuz bir anne çocuklarına yeterli sabrı gösteremez. Aklı yerine öfkesini dinlerse de sabırla inşa ettiği ahlak duvarında delikler açar. Ve bozulanı tamir etmek yeni yapmaktan zordur. Geleceği biz anneler inşaa ediyoruz. Şiddet yanlısı veya kendi ülkesinin huzuruna, kendi yurttaşının canına kasteden çocuklar değil de yürekli, vatansever,  çalışkan en önemlisi de ahlaklı çocuklar yetiştirelim. Bizler geleceğin mimarlarıyız. İyi insanlar yetiştirelim iyi bir gelecek için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder